20 januari 2011

Ny bilbarnstol

I söndags var det dags för att titta på och eventuellt köpa en ny bilbarnstol då Viggos babyskydd börjar bli alltför trångt för stackarn.
Min tanke innan var ju att Viggo skulle ta över Alvas bilstol som är en Maxi Cosi Mobi som är till för endast bakåtvänt åkande och att Alva skulle få en ny så kallad kombistol. En kombistol kan användas både bakåt- och framåtvänt. 
Efter att ha sökt runt och läst lite blev jag dock osäker på om det var det rätta då en kombistol är rätt tung och när den används framåtvänt så blir det en ganska stor tyngd på barnet som sitter mellan stolen och bältet. NTF rekommenderar även att använda en stol som är enbart till bakåtvänt och sedan en bältesstol när det är dags att åka framåt. Så då började jag givetvis att vela... Rekommendationerna är ju att barn ska åka bakåtvänt till ca 4 års ålder, vi ska försöka gå på dem så långt det går, men man vet ju aldrig...
Här är en sida vi gick in på, Bäst-i-test.se

Vi  köpte en Britax Multi-Tech, vilket är en kombistol. Men vi har tänkt så här nu! Alva ska ha kvar sin Maxi Cosi Mobi och Viggo får den nya Britax Multi-Tech. Vi bestämde oss i stort sett för att vi ville ha en till bakåtvänd stol men Multi-Tech kändes så ombonad gentemot de andra. Den är några 100:- dyrare, men den kändes bäst. Hade vi kunnat skulle vi tagit en Maxi Cosi Mobi till då vi är jättenöjda med den men den tar ganska stor plats så det finns inte rum för det helt enkelt.
Dock är tanken att Alva får en bältesstol när det är dags för henne att åka framåt och det är dels också för att den är mycket enklare att flytta mellan bilar och förenklar om hon ska åka med någon annan. Som det är nu så får min mamma gå och hämta Alva på förskolan med vagn då det är för tidskrävande att montera in och ut bilstolen hela tiden. Och det samma gäller förmodligen för Viggo när det är dags för honom...

Överst har vi Britax Multi-Tech och längst ner har vi vår kära Maxi Cosi Mobi

Inga kommentarer: